27 mei 2015

100 hangtuintjes fleuren Oude Liersebaan en Pennepoelstraat op

Deze lente lanceert het Mechels stadsbestuur een proefproject rond de vergroening van enkele straten met bijvriendelijke hangtuintjes. Stadsarbeiders hangen deze week 97 terracotta hangpotjes met plantje op aan de gevels in de Oude Liersebaan en de Pennepoelstraat.    

Met het proefproject knoopt het stadsbestuur aan met een bewonersinitiatief van buurtcomité 't Veer. "Vorig jaar fleurden de buurtbewoners van de straten Dobbelhuizen en 't Veer zelf hun gevels op met hangtuintjes met daarin bijvriendelijke bloemen. Dat initiatief sprak mij enorm aan. Zeker omdat we van overal signalen krijgen dat we meer moeten doen om de bijen- en vlinderpopulatie in onze steden te versterken vond ik dit een schitterend idee om op grotere schaal te organiseren", zegt burgemeester Bart Somers.

 

Groene buurt

Er werd niet toevallig gekozen voor de wijk in Mechelen Noord als proeftuin. "In deze buurt zet de stad sterk in op een groene leefomgeving. Denk maar aan het nieuwe parkje Donkerlei, de heraanleg van het Oud Oefenplein en het nog te ontwikkelen parkje tussen de Oude Liersebaan en Neerheide", zegt schepen van leefmilieu Marina De Bie.

Het project staat of valt met het enthousiasme van de bewoners. "We zijn heel blij met de respons van de bewoners. De helft van alle bewoners in beide straten werkt mee. Dat zijn 82 bewoners in de Oude Liersebaan en 15 in de Pennepoelstraat. Daar kunnen natuurlijk nog mensen bijkomen", weet Bart Somers.

Om het project alle kansen op slagen te geven hield het stadsbestuur de instapdrempel zo laag mogelijk. De bewoners krijgen gratis een terracotta hangpotje, gevuld met potgrond en een bij- en vlindervriendelijk plantje. De stedelijke uitvoeringsdiensten hangen het hangtuintje bovendien zelf op aan de gevels.

 

Gezellig

Met bijna 100 hangtuintjes krijgen Oude Liersebaan en Pennepoelstraat deze zomer zeker al een fleuriger aanblik. "Hoe meer hangtuintjes in de straat, hoe gezelliger deze buurt wordt. Maar ook hoe meer effect voor de bijenpopulatie, die tegenwoordig zwaar onder druk staat. Zelfs al heb je enkel een gevel of vensterbank, er is altijd wat mogelijk", aldus nog Marina De Bie.

In het kader van de bijenproblematiek worden momenteel 2000 bijvriendelijke zaadzakjes verspreid in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland. De zakjes werden al verdeeld tijdens plantenbeurzen en tijdens 'Fleur je straat op', maar worden ook verdeeld in Tivoli - o.a. aan leraars en leerlingen die de bijentuin bezoeken ? en via de dienst Natuur- en Groenontwikkeling (zolang de voorraad strekt). Sinds dit jaar is er bij de aanplanting van perkjes en in de bloementorens bovendien ook extra aandacht voor het gebruik van bijenvriendelijke soorten.

Binnen enkele maanden zal de stad het project rond de hangtuintjes evalueren. Een goede verzorging van de plantjes door de bewoners is cruciaal om dit project te doen slagen. Bij een positieve evaluatie overweegt de stad dit project over een groter gebied uit te breiden.   

 

Geïnteresseerde bewoners kunnen alvast hun naam achter laten bij de dienst Natuur- en groenontwikkeling, 015 29 79 29, natuurengroenontwikkeling@mechelen.be

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.