30 nov 2016

500 leerlingen leerden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen kennen tijdens themadag ‘Gelukkig 2030’

Op dinsdag 29 november dompelden ruim 500 leerlingen uit 13 Mechelse scholen zich onder in het thema 'duurzaamheid' tijdens allerlei workshops gegeven door de Mechelse organisaties uit de Mondiale Raad. Duurzaam-heid is immers het thema van Mechelen Mondiaal. De leerlingen hingen hun wens voor een gelukkig 2030 omhoog aan een wensenboom. Daarna speelden ze zelf een rol in de fanfare van de hoop en zongen ze samen uitbundig dit lied voor een betere wereld. Zo wilden ze laten zien dat ze opkomen voor een duurzame wereld, hier in Mechelen, en overal!   Werelddoelen of SDG's

Ruim 500 leerlingen uit de derde leerjaren van 13 Mechelse scholen werden dinsdag 
29 november een hele dag ondergedompeld in het thema van de werelddoelen. Deze werelddoelen of 'Sustainable Development Goals' (SDG's) werden in september 2015 goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, als opvolgers van de acht millenniumdoelstellingen (2000-2015). Deze Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen zijn universeel en gelden voor alle landen in de wereld, noord en zuid, oost en west. Dit betekent dat er veel uitdagingen zijn en tegelijk veel kansen om gezamenlijk de schouders onder dit universele verhaal te zetten. 

 

Themadag 'Gelukkig 2030'

Mechelen Mondiaal staat niet alleen in de keuze voor het thema duurzaamheid. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen richten zich op overheden, bedrijven, universiteiten en wetenschappelijke instellingen, verenigingen en organisaties, en op de burgers, waar ook ter wereld. Schepen Marina De Bie, bevoegd voor Mondiaal Beleid, legt uit: "Mechelen wil met haar campagne Mechelen Mondiaal rond het thema duurzaamheid volop inzetten op de bekendmaking van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De werelddoelen moeten tegen 2030 behaald worden. Vandaar ook de naam voor deze themadag 'Gelukkig 2030' voor de Mechelse scholen: samen voor een betere wereld tegen 2030!"

 

 

De 14 deelnemende scholen hadden de werelddoelen op voorhand al meermaals besproken in de klas. Aan de hand van een lespakket werd ingezoomd op de verschillende doelen: 

 • Geen armoede (1)
 • Geen honger (2)
 • Goede gezondheid en welzijn (3)
 • Kwaliteitsonderwijs (4)
 • Meisjes en jongens zijn gelijk (5)
 • Schoon water en sanitair (6)
 • Betaalbare en schone energie voor iedereen (7)
 • Eerlijk werk en economische groei (8)
 • Beschermen van (leven in) zeeën en oceanen (14)
 • Beschermen van de aarde (15)
 • Vrede en bescherming voor iedereen (16)

Bovendien kwam een educatief medewerker van Djapo in elke klas een workshop geven over deze doelen. Elke klas heeft ook geoefend op de 'Gloob Fanfare van de hoop' van Pieter Embrechts. Bovendien dachten de leerlingen na over hun wens voor een 'Gelukkig 2030' en konden ze deze wens tijdens de themadag omhoog hangen aan de wensenboom.

 

 • Workshops

Omdat stad Mechelen en de Mondiale Raad gedurende twee jaar rond het thema duurzaamheid werken, boden ze, in samenwerking met vzw Djapo en Thomas More, gratis workshops aan over de werelddoelen (SDG's) voor alle derde leerjaren van Mechelen. Zo kregen de leerlingen inzicht over de verschillende werelddoelen en hoe Mechelse organisaties hier rond werken in het Zuiden. De kinderen hebben geknutseld, een inleefatelier doorlopen, filmpjes bekeken, een spel gespeeld, banners beschilderd, ? Elf organisaties uit de Mondiale Raad vertelden hen op welke manier zij werken rond deze werelddoelen in het Zuiden. Zo werden de kinderen op een speelse en leerrijke manier een dag ondergedompeld in de leefwereld van kinderen in India, Senegal, Togo, Guatemala, Vietnam, Gambia, ?

 

Mechelen Mondiaal zet duurzaamheid in de kijker

De themadag 'Gelukkig 2030' past binnen de campagne Mechelen Mondiaal, die werkt rond het thema duurzaamheid. Op www.mechelen.be/mondiaal vind je een overzicht van activiteiten rond het thema. 
Komt er binnenkort aan:

 • Op woensdag 30 november zal het stadhuis van Mechelen verlicht worden met de woorden 'Neen tegen doodstraf', terwijl vijf trompettisten om 18u 'Ode an die Freude' spelen vanop het balkon van het stadhuis. Met deze actie laten de stad en OP.RECHT.MECHELEN. hun stem horen en geven ze gevolg aan de oproep van 'Cities for Life - Steden tegen de doodstraf' van de Gemeenschap van Sant'Egidio.
 • Op zondag 18 december vind je de organisaties van de Mondiale Raad en de partners van Mechelen Klimaatneutraal op de 'Mondiale kerstmarkt' in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.
 • Op maandag 12 december en dinsdag 20 december kan je naar wereldfilm gaan kijken in het Filmhuis in het cultuurcentrum in Mechelen. Respectievelijk Ixcanul en Fuoccoammare worden vertoond ten voordele van Solid International en Steunpunt Asiel en Migratie.