06 okt 2016

Al 290 vrijwilligers doen mee aan warmteluchtfoto

Stad zoekt nog extra deelnemers uit de dorpen   Komende winter vliegt er een vliegtuig boven Mechelen om warmteluchtfoto's van de daken te maken. Meer dan 290 Mechelaars engageerden zich al om hier aan mee te werken. Met het initiatief wil de stad in kaart brengen of een dak al dan niet (goed) geïsoleerd is.

 

See2DO!

De warmteluchtfoto is een onderdeel van See2DO!, een project dat Europese steun ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het grensoverschrijdend programma Interreg Vlaanderen-Nederland.

 

Om de gegevens die de foto oplevert interpreteerbaar te maken, zijn zoveel mogelijk vrijwilligers nodig. Schepen van Klimaat en Energie Marina De Bie legt uit: "De kleuren op de foto geven te temperatuur aan de bovenkant van het dak weer. Om het warmteverlies via het dak te kunnen inschatten, moeten we ook de temperatuur onder het dak kennen. We zijn dan ook op zoek naar zoveel mogelijk vrijwilligers die in de nacht van de vlucht de temperatuur onder hun dak willen meten. Hoe meer Mechelaars helpen, hoe beter de gegevens achteraf zijn. Omdat een meting alleen zinvol is als het een koude nacht is, kunnen we niet op voorhand zeggen op welke datum de foto zal genomen worden. Vrijwilligers worden minstens drie dagen op voorhand verwittigd per mail en sms wanneer de meting doorgaat."

 

Ondertussen schreven al meer dan 290 Mechelaars zich in om aan deze meting mee te werken, maar het mogen er zeker nog een pak meer worden. "Ik ben zeer tevreden met de 290 gezinnen die nu al meedoen, maar vooral in de dorpen zijn er voorlopig nog niet zo veel deelnemers. Om een goed beeld te krijgen voor het hele grondgebied wil ik hierbij nog een warme oproep doen aan de mensen van Leest, Heffen, Hombeek, Walem en Muizen om zich ook in te schrijven", aldus nog schepen De Bie.

 

Praktisch

  • Inschrijven kan tot 14 oktober via www.mechelen.be/klimaatneutraal of deze link.
  • Elke vrijwilliger krijgt een gratis thermometer en gepersonaliseerde informatie over zijn eigen dak wanneer de kaart klaar is.
  • Vrijwilligers die graag meer uitleg wensen kunnen terecht op een infomoment op 24 oktober 2016 om 20u in de Keldermanszaal, stadhuis Mechelen.