09 jul 2013

Hernieuwd containerpark Muizen geopend

Op 9 juli 2013 werd het vernieuwde containerpark van Mechelen Muizen officieel geopend. Het containerpark werd uitgebreid, er kwam een grote loskade en het park werd aangepast voor DIFTAR.   Op 28 mei 1990 opende het containerpark van Muizen voor het eerst haar deuren. Door de toenemende aandacht voor sorteren en recyclage was een eerste uitbreiding in 1997 al nodig. 

"Het containerpark van Muizen krijgt jaarlijks meer dan 41 000 bezoekers over de vloer; goed voor ca. 4.379 ton ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen. Momenteel worden er meer dan 35 verschillende fracties ingezameld en werkt het containerpark volgens het DIFTAR-principe. Het oude containerpark werd stilaan te klein en werd daarom vergroot met 1 633 m² tot een totaal verhard oppervlak van 5 497 m². Daarnaast werd het betalende gedeelte van het containerpark op een verhoogd platform geplaatst. Op die manier kan het betalend gedeelte makkelijk worden afgescheiden van de rest van het containerpark, is het voor de bezoeker makkelijker om zijn fracties in de containers te deponeren en moeten er minder vrachtwagens op het park komen om containers te ledigen. Zij kunnen nu immers langs de buitenzijde van het platform de containers oppikken en afzetten, zonder de werking van het park te verstoren", aldus Rita Van den Bossche, voorzitster IVAREM. 

Het containerpark werd niet alleen groter, de infrastructuur werd ook aangepast aan het DIFTAR-systeem. Dit wil zeggen dat het containerpark opgedeeld is in twee zones: een betalend gedeelte en een gratis gedeelte.

De betalende zone is gelegen op het verhoogde platform en bevat fracties waarvoor betaald moet worden (vb. steenpuin, asbestcement, sloophout ?) en groenafval. Groenafval is een gratis fractie, maar staat om redenen van gebruiksgemak (gebruik van de loskade) toch op de betalende zone. 

Om toegang te krijgen tot de betalende zone moet de bezoeker eerst betalen aan de betaalzuil. Na betaling kan men via de slagboom de betalende zone betreden. Wie maar een kleine hoeveelheid betalend afval heeft, kan éénmaal per bezoek gratis via de draaikrans de betalende zone op. 

Op de gratis zone van het containerpark staan de fracties die men gratis kan deponeren (PMD, papier en karton, textiel ?). 

"Bezoekers die vandaag (9 juli 2013) naar het containerpark komen, maken kans op een leuke prijs en vieren zo mee de officiële opening van het containerpark", besluit Marina De Bie, schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.