13 jan 2016

Klimaatneutraal worden, wordt (kinder-)spel

Stad werkt samen met Thomas More voor ontwikkeling online klimaatspel   Het voeren van een efficiënt klimaatbeleid is niet evident, dat kunnen alle Mechelaars binnenkort ook zelf ontdekken. Thomas More ontwikkelt immers een online klimaatspel waarmee iedereen zijn eigen beleidskeuzes kan maken om te kijken welk effect deze hebben. Op die manier wil de stad mensen op speelse wijze laten kennismaken met de resultaten van de nulmeting en met de uitdagingen waar we samen voor staan.

 

 

De nulmeting van FutureProofed heeft een enorme hoeveelheid data opgeleverd. Het is een referentiepunt waar de evolutie van de CO2-uitstoot in de stad aan afgetoetst kan worden en de SEAP (actieplan voor duurzame energie) die er uit voortvloeide toont op welke manier we het meeste resultaat kunnen boeken.

"Tot nu toe was dit vooral een intern werkinstrument", vertelt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie, "maar we willen ook dat de Mechelaar weet wat we hieruit geleerd hebben en vooral: welke implicaties dit heeft. Iedereen weet dat er een grote inspanning nodig is om de CO2-uitstoot gevoelig te laten dalen, maar we willen dit graag concreet maken."

 

Gamification

Je vangt geen vliegen met azijn zegt het spreekwoord en dat geldt ook op veel andere terreinen. "Mensen sensibiliseren of een bepaald gedrag aanmoedigen lukt het best als het aangenaam of leuk is. Gamification wordt de laatste tijd dan ook steeds meer gebruikt, o.a. voor mobiliteit of om netheid van de straten te verhogen. Met de ontwikkeling van een klimaatspel in samenwerking met Thomas More ? afdeling Designosource, willen we dit toepassen op ons traject richting klimaatneutraliteit," aldus schepen Marc Hendrickx.

 

Het spel heeft 3 doelstellingen:

  • De applicatie laat de spelers op een aangename manier nadenken over het klimaat en CO2 uitstoot in Mechelen en geeft een beter zicht op de uitdaging waar we voor staan.
  • Het simuleren van realistische situaties op het vlak van bestuur, vergroten het inzicht en het begrip voor de keuzes die in het beleid gemaakt worden.
  • Via meerdere e-mails specifieke tips geven omtrent "Mechelen Klimaatneutraal" voor huishoudens.

 

Bij het spel moet je elk jaar kiezen op welke beleidsdomeinen en op welke acties je wenst in te zetten. Je krijgt telkens een overzicht van hoe je gescoord hebt op het vlak van klimaatwinst, hoe je er financieel voor staat en of de bevolking al dan niet tevreden is met het gevoerde beleid. De uitdaging is natuurlijk om ? net als voor het echt stadsbestuur ? deze drie pijlers in evenwicht te houden.

 

De applicatie wordt momenteel nog volop ontwikkeld. De lancering is gepland voor 23 januari, tijdens de beurs Wonen 2016 in de Nekkerhal.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.