20 sep 2012

Locatie gevonden voor 60 nieuwe volkstuintjes

Maandenlang heeft   gewerkt aan dit dossier. In samenwerking met externe partners realiseren we  een 60-tal nieuwe volkstuintjes. De terreinen - zo'n

de stad en het OCMW van MechelenVelt, Natuurpunt en vzw De Volkstuin3,9 ha groot - zijn eigendom van het OCMW van Mechelen. Ze zijn gelegen op grondgebied Mechelen en situeren zich aan de Zemstsesteenweg in Hofstade. OCMW-voorzitter Koen Anciaux: "We maken deze gronden graag beschikbaar om nieuwe volkstuintjes te creëren. We zullen een overeenkomst afsluiten met de externe partners zodat zij kunnen instaan voor het beheer." Ook de gemeente Zemst heeft interesse getoond om in te stappen in het project en een aantal tuintjes aan te bieden aan haar inwoners. 

De nieuwe volkstuintjes zullen liggen in de Baarbeekvallei. Een waardevol gebied dat via de Dijle aansluit bij het Mechels Broek. In samenwerking met partners Velt en Natuurpunt wordt erop toegezien dat de tuintjes op een ecologische manier aangelegd en bewerkt worden. Gebruikers zullen worden bijgestaan door experts. Schepen van leefmilieu Marina De Bie: "Ze krijgen tips over biologisch tuinieren en over seizoensgroenten en -fruit. Het is de bedoeling om lekkere en gezonde producten te kweken, op biologische wijze." De overgang naar het natuurgebied wordt ingekleed met natuurlijke landschapselementen, zodat de impact van de nabijheid van de tuintjes minimaal is. 

De laatste maanden werd een opvallende stijging waargenomen in het aantal informatieve vragen naar de beschikbaarheid van nieuwe tuintjes. Bovendien verdwijnen er op termijn een aantal tuintjes met de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De stad is dus nog op zoek naar bijkomende locaties: "Op Spreeuwenhoek is er nieuw een terrein voorzien. Daarnaast onderzoeken we nog een aantal andere pistes. Vaak zijn er meerdere partijen en overheden bij betrokken wat de gang van zaken enigszins vertraagt, maar we boeken vooruitgang," aldus Marina De Bie.

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.