24 nov 2014

Margaretha kleurt roze voor ‘Cities for Life’

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 30 november 2014 zal het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk op de Schoenmarkt roze belicht worden. Het initiatief geldt als steun voor de actie 'Cities for Life - Steden tegen de doodstraf!' van de  . Niet alleen in België nemen steden en gemeenten deel aan de campagne. Over de hele wereld zullen talloze steden een monument speciaal verlichten om de campagne meer zichtbaarheid te geven.Gemeenschap van Sant'Egidio

In het kader van 'Cities for Life ? Steden tegen de doodstraf' zullen op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch worden uitgelicht. Het is de dertiende keer dat de Gemeenschap van Sant'Egidio deze actie organiseert. Deze symbolische actie verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, op 30 november 1786. In 2013 namen 1600 steden wereldwijd deel aan de actie.  

De doodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met 'Cities for Life' willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf. Een halve eeuw geleden hadden maar 55 landen de doodstraf afgeschaft, nu zijn het er al 140. Slechts 10 procent van alle landen van de wereld, namelijk 22 landen, voerde in 2013 nog executies uit. De meeste executies vinden plaats in China, Iran, Saoedi-Arabië, Irak en de Verenigde Staten van Amerika.

Europa vervult een voortrekkersrol in de afschaffing van de doodstraf. Alleen in Wit-Rusland wordt de doodstraf nog uitgesproken. Afschaffing is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Het is de droom dat in de 21ste eeuw de doodstraf overal wordt afgeschaft. Dat kan mogelijk worden door de niet aflatende inzet van heel wat overheden, individuen en organisaties die zich verenigden in de 'World Coalition against the Death Penalty'.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.