25 sep 2013

Mechelen in Beweging bedankt meer dan 2.000 fietsers

  Het stationsproject Mechelen in Beweging deelde dinsdag 24 september meer dan 2.000 sets fietslampjes uit aan al wie met de fiets naar het station kwam. Op die manier wil men niet alleen aanmoedigen om dit traject per fiets af te leggen, maar er ook op te wijzen dat een goed verlichte fiets veel veiliger is. Het is niet omdat de Week van de Mobiliteit officieel afgelopen is, dat er niets meer mag gebeuren rond individueel transport en openbaar vervoer. Dat bewijst het stationsproject Mechelen in Beweging door een opmerkelijke actie voor de fietsers.

'Ons project wil in de eerste plaats zorgen voor een betere verkeersinfrastructuur, met speciale aandacht voor het openbaar vervoer en voor fietsers en voetgangers. Maar tegelijk willen we ook meewerken aan het tot stand brengen van een mentaliteitswijziging,' benadrukt Rudy Van Camp als communicatiecoördinator van Mechelen in Beweging. 'Wij willen mensen vooral doen nadenken over de wijze waarop ze hun verplaatsingen naar de school of naar het werk organiseren. Al te vaak wordt daarbij vanuit een automatisme de wagen gebruikt, terwijl er wel degelijk alternatieven zijn. Eén daarvan is zeker de fiets en dat willen wij volop aanmoedigen.'

Iedereen die dinsdagochtend met de fiets naar het station in Mechelen kwam en z'n tweewieler in een van de officiële fietsenstallingen plaatste, kreeg een kwaliteitsvolle set fietslampjes cadeau. Makkelijk te bevestigen aan elke fiets en duurzaam, want de lampjes zijn geen wegwerp maar beschikken over vervangbare batterijen.

Veiligheid

'Voordat we de werken van het stationsproject startten, hadden we hier plaats voor 1.800 fietsen. We hebben dat intussen uitgebreid tot 2.250 en dus hebben we ook zoveel sets lichtjes besteld,' zegt Van Camp. 'Als we dit binnen enkele jaren willen overdoen, zullen we er heel wat meer nodig hebben. Want in en om de vernieuwde stationsomgeving voorzien we 5.000 stelplaatsen voor fietsen, eventueel nog uit te breiden tot 7.000.'

De projectverantwoordelijken kozen doelbewust voor fietslampjes, hoewel er heel wat andere gadgets voor fietsers op de markt zijn. Maar hierdoor willen ze tegelijk aangeven dat de veiligheid van de fietsers voor hen van erg groot belang is. Gezien worden is absoluut noodzakelijk. Daarom ook dat deze actie in het najaar plaats vindt, op een ogenblik dat het fietsen van en naar het station veelal in het duister verloopt.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.