26 okt 2016

Mechelen: FairTradeStad met drie sterren

tweede editie M-Fair opnieuw groot succes  Mechelen is een FairTradeStad met drie sterren. Na de ster voor de FairTrade-Ambassadeurs en de Fairtrade(winkel)Straat, werd nu ook de ster FairTradeBestuur binnengehaald. De uitreiking vond plaats tijdens de tweede editie van M-Fair, dat opnieuw een massa volk trok.

 

Mechelen wil een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van eerlijke handel. De campagne rond de vijf te behalen sterren voor gemeenten en steden die al 'FairTradeGemeente' zijn - en de opstart van een nieuwe trekkersgroep - geven deze inspanningen extra zichtbaarheid.
 


De derde ster

Met vier ambassadeurs (straatartiest Peter Gusta, Tonny Van Baevel van Supergoods, Bellemadam Myriam Sips en Karel Meyer van Café Sava) en een Fairtradewinkelstraat (Onze-Lieve-Vrouwestraat) had stad Mechelen al twee van de vijf sterren. Sinds afgelopen zondag is daar nu ook een derde ster bijgekomen. Schepen Marina De Bie van Mondiaal Beleid legt uit: "De ster 'FairTradeBestuur' wordt uitgereikt als de trekkersgroep vindt dat de stad ook na het behalen van de titel 'FairTradeStad' initiatieven blijft nemen op dit vlak. We doen dit niet alleen met de organisatie van M-Fair, maar zeker ook in ons aankoopbeleid. Onze dranken waren al langer Fair Trade en met het recent bestek werkkledij zetten we nu ook hier een stap richting eerlijke handel. Het is op dit moment moeilijk afdwingbaar, maar door in onderhandeling te gaan met leverancier kunnen we hier wel stappen vooruit zetten. Ik ben dan ook blij dat de trekkersgroep en FairTradeGemeente deze inspanningen waarderen. Uit het overzicht op de website www.fairtradegemeenten.be blijkt trouwens dat we met onze drie sterren koploper zijn van de centrumsteden. Nog een extra reden om trots te zijn dus."

 

M-Fair

Geen betere moment om de ster uit te reiken dan tijdens de tweede editie van M-Fair afgelopen weekend. "Het goede weer was zeker geen belemmering om naar de Lamot af te zakken", vertelt De Bie. "Waar we de opkomst vorig jaar op ongeveer 800 schatten, waren er nu meer dan 1500 mensen aanwezig. Een verdubbeling dus. Er waren een aantal nieuwe dingen en dat heeft duidelijk geloond. Het kindereiland, de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond, de extra modeshows,? het werd duidelijk gesmaakt. Ook de standhouders waren opnieuw zeer tevreden met de verkoop. Ik wil alle medewerkers uitdrukkelijk bedanken om op twee jaar tijd zo'n sterke organisatie neer te zetten."