05 jun 2013

Mechelen heeft nieuwe Schoonste Straat & School

Mechelen wil een propere en leefbare stad zijn, een Stad om te Zoenen. Omdat nette straten en scholen daarbij een grote stap in de juiste richting zijn, organiseerde de stad naar jaarlijkse traditie de wedstrijd 'Schoonste Straat'. Voor het tweede jaar werd ook de wedstrijd Schoonste School georganiseerd. Een jaar lang mag de Kattestraat uit Hombeek zichzelf Schoonste Straat noemen. De bewoners krijgen € 1000 cadeau die ze mogen investeren in een straatfeest. Basisschool Sint-Lambertus en secundaire school De Beemden sleepten de prijs voor Schoonste School in de wacht en verdienen elk een geldprijs van 500 euro.  Stad om te Zoenen De wedstrijden Schoonste Straat en Schoonste School kaderen in de netheidscampagne Stad om te Zoenen. Met deze campagne streeft de stad Mechelen naar een proper en net openbaar domein. De campagne spoort bewoners aan een engagement aan te gaan om onze leefomgeving proper en net te houden. 

Schoonste Straat: de wedstrijd

Voor de vierde keer organiseerde de stad Mechelen de wedstrijd Schoonste Straat. Het concept is gekend: organiseer samen met je buren een initiatief rond een propere en leefbare omgeving. De uitwerking lag volledig in handen van de bewoners, maar de stad Mechelen bood enkele middelen om mee aan de slag te gaan: Lentepoets, Fleur je straat op, Peter Meter, Tegeltuintje, ? De wedstrijdperiode liep van 28 maart tot 15 mei 2013, vijf straten schreven zich in. Schepen van Leefmilieu Marina De Bie dankt alle deelnemers: "Sommige straten schrijven zich jaar na jaar in. Een groeiende groep Mechelaars wil zich inzetten voor een nette buurt. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en samen met de buren aan de slag te gaan. Het is met veel dankbaarheid dat we vandaag de winnende straat en twee andere laureaten belonen met een waardebon voor een straatfeest." 

Schoonste Straat: de winnaar

Er is dit voorjaar in Mechelen volop gepoetst in de straten, zakken zwerfvuil werden verzameld, plantjes werden op vensterbanken en in voortuinen gezet. Maar er kan maar één straat de schoonste zijn, en de jury besliste dat dat de Kattestraat in Hombeek is. De bewoners hebben de eer een jaar lang in de Schoonste Straat van Mechelen te wonen. Ze hielden gezamenlijk een grote Lentepoets waarbij de grote opkomst van buren de samenhorigheid illustreert waarmee de bewoners hun straat schoon houden, het hele jaar door. Een leuk extraatje: om hun straat een eigen identiteit te geven, plaatsten de bewoners houten katten in hun voortuinen, verwijzend naar de trots op hun straatnaam. 

De beste drie deelnemende straten winnen een bedrag dat ze mogen investeren in een straatfeest. De Kattestraat mag voor € 1000 een straatfeest organiseren, de Wittebroodstraat en de Korte Veluwestraat voor respectievelijk € 500 en  € 250. 

Schoonste School: de wedstrijd

Voor het tweede jaar werd ook de wedstrijd Schoonste School georganiseerd, een wedstrijd die focust op afvalpreventie. De opdracht was het organiseren van een ludieke en originele zwerfvuilactie op het openbaar domein. Aan kleuter- en basisonderwijs wordt er gevraagd om minstens een opruimactie te organiseren.

Voor secundaire scholen is een opruimactie niet verplicht. Van hun actie verwachten we wel dat deze de straten op een andere wijze properder maakt (bv. sensibilisatie door tijdelijke tentoonstelling, schildering,?).

Daarnaast werd gevraagd om affiches van School om te Zoenen zichtbaar omhoog te hangen gedurende het schooljaar. De actie liep van 1 september 2013 tot 15 mei 2013. Zes scholen namen deel. 

Schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover is tevreden: "Jong geleerd is oud gedaan. Het is belangrijk dat we kinderen en jongeren er attent opmaken dat papier, blikjes, enz in een vuilbak horen en niet op de straat of de speelplaats. Bij zo'n opruimacties worden ze zelf geconfronteerd met de problematiek en stellen ze meteen een voorbeeld voor anderen."

Schoonste School: de winnaars

De Sint-Lambertusschool gaat aan de haal met de prijs voor Schoonste basisschool, omwille van hun erg originele actie. Het vierde leerjaar maakte een zoektocht door het dorp voor de leerlingen uit het eerste leerjaar. Ze ruimden zelf al een eerste deel op en voorzagen leuke opruimopdrachtjes voor het eerste leerjaar. De buurt werd betrokken met pamfletten en enkele kunstwerken die in het dorpshuis omhoog hangen. 

De Beemden wist dan weer de prijs voor Schoonste secundaire school te veroveren. Hun acties waren heel sterk. Vorig jaar nam deze school ook al deel, en er werd besloten verder te werken op het verhaal van toen. De leerkrachten voorzagen educatie voor de eerstejaarsleerlingen, terwijl de leerlingen uit het tweede jaar zelf kledij maakten met afval. De leerlingen hielden ook nog eens een opruimactie gekleed in hun eigen creaties. De buurt werd uitgenodigd om mee te helpen. 

De twee scholen krijgen elk een geldprijs van € 500. 

W www.mechelen.be/stadomtezoenen

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.