22 sep 2013

Mechelen krijgt eerste professionele fietskoerier

Op de Mechelse Autoloze Zondag werd vandaag Pakfiets voorgesteld, de eerste fietskoerier in Mechelen. Jasper Truyens (28) start deeltijds als fietskoerier voor kleine en grote leveringen. Met zijn 'pakfiets' kan hij tot 140 kg aan goederen vervoeren.   'Het begon eind 2012 te kriebelen toen ik andere fietskoeriers zag in Vlaamse en Nederlandse steden' zegt de jonge Mechelaar. 'Huidig Vlaams minister van Mobiliteit Crevits liet eerder al een studie uitvoeren naar de mogelijkheden van fietskoeriers in Vlaamse centrumsteden en ik zag de mogelijkheden in Mechelen. Onze binnenstad is sterk autoluw en het stadsbestuur wil inzetten op duurzame distributie. De luxe om overal voor de deur te kunnen stoppen is de auto niet langer gegeven. Met mijn pakfiets kan dat wel. Daarenboven kan ik 140 kg vervoeren en vervang ik dus perfect een kleine bestelwagen.'
 
Schepen van mobiliteit en leefmilieu Marina De Bie reageert verheugd op het nieuws van de fiets start-up: 'Na soepleveringen en fietsherstelling aan huis zet alweer een jonge zelfstandige de stap naar duurzame toelevering. Steeds meer ondernemers herontdekken de voordelen van de fiets: met lage vaste kosten en geen milieu-impact kan je scoren bij klanten.'
 
Hij zal voorlopig alleen fietsen op dinsdag of 's avonds op afspraak. Mogelijk komen daar later andere dagen bij als er andere fietsers mee in het project willen stappen. 'Het is een mooie aanvulling op mijn opdracht bij de vakgroep sportmanagement aan de Vrije Universiteit Brussel'.
 
Klanten van de Pakfiets kiezen voor een snelle levering of kiezen bewust voor een duurzame en ecologische strategie. Om ze daarbij te helpen kunnen klanten EC02-punten verzamelen die aangeeft hoeveel CO2 ze hebben bespaard door gebruik te maken van de pakfiets.
 
Wat kan zo'n fietskoerier allemaal vervoeren?
 
Naast de snelle verzending van post, brochures en documenten van advocaten of architecten kunnen ook andere bedrijven bij een fietskoerier terecht; bestellingen van boekenwinkels, kledingzaken of winkels met een webshop, bloemen, broodjes, doopsuiker, groentenpakketten, papierwerk van copycenters enz. Jasper gelooft dat elk bedrijf kan inzetten op ecologisch transport naar klanten of andere ondernemers.
 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.