17 mei 2013

Mechelen steunt Syrië

De burgeroorlog in Syrië eiste tot nu toe al meer dan 6,8 miljoen slachtoffers, onder wie zo'n 3 miljoen kinderen. Het geweld blijft aanhouden. Er is een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen. Om hulp te kunnen bieden, werd op initiatief van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (een samenwerking tussen Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Unicef België) de campagne 'Syrië 12-12'opgestart.  Stad schenkt € 2500 Op hun vorig overleg beloofden de burgemeesters van Mechelen, Antwerpen, Vilvoorde en Maaseik deze actie extra te ondersteunen en daarbij de bevolking van hun steden te mobiliseren. "De problematiek in Syrië is in de eerste plaats een menselijk drama. Daarom heeft het stadsbestuur beslist een schenking te doen van € 2500 om deze humanitaire actie te steunen", aldus Marina De Bie, schepen voor internationale samenwerking. Verder zullen we via allerlei kanalen de Mechelaars sensibiliseren en oproepen ook een schenking of inzamelactie te doen. 

Op de Speeldag nu zondag brengen we de actie Syrië 12-12 onder de aandacht aan de stand waar kindjes hun gezichten kunnen laten schminken. De grime is normaal gratis, maar iedereen is vrij om er een gift voor te geven. Die gaat dan naar de leeftijdsgenootjes in Syrië die niet langer de vrijheid hebben om buiten te spelen. 

Mechelse organisaties zamelen in

Ook enkele Mechelse organisaties zijn in actie geschoten om een helpende hand te reiken aan Syrië. Zo deed de Assyrische Gemeenschap (waarvan heel wat mensen Syrische roots hebben) al een inzamelactie in hun kerk voor tenten, kleding, voedsel en medicatie. Samen met de andere kerken in ons land hebben ze al heel wat noodhulp verzameld en via hun kloosters in het zuiden van Turkije tot bij de gestrande vluchtelingen aan de Syrische grens gebracht. De Mechelse moskeeën van hun kant zijn volop bezig met het plannen van een gelijkaardige actie. Ook o.a. vzw Karama (interculturele vrouwenwerking) droeg reeds haar steentje bij door het doneren van geld via de theeverkoop van het Minderhedenforum. 

Dit zijn slechts enkele van de acties waarmee zowel verenigingen als individuele Mechelaars hun bijdrage aan Syrië 12-12 leveren. De stad Mechelen hoopt dan ook dat in de nabije toekomst nog veel initiatieven dit voorbeeld zullen volgen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.