07 aug 2018

Monumentale serres Tivoli helemaal gerenoveerd - Serres krijgen nieuwe functie als petanquebaan

Het Tivolipark is een groot en divers park en heeft dan ook de ambitie om aantrekkelijk te zijn voor alle Mechelaars. Bij nieuwe realisaties in het park is het ook altijd zoeken naar een evenwicht tussen de monumentale waarde van het park en functionaliteit voor de bezoekers. Met de renovatie van de serres worden deze monumenten in hun vroegere glorie hersteld en voegen ze nieuwe activiteiten toe aan het park.

 

De Mechelse serre, een uniek monument

Vanaf 1880 kende de groententeelt in onze streek een enorme groei. De typische ‘Mechelse serre’ of bloemkoolserre speelde hierbij een belangrijke rol. De serres werden voornamelijk gebruikt om bloemkolen te laten overwinteren, die nadien buiten in volle grond konden verder groeien. De serres werden warm gehouden met een op steenkool werkende themofison-ketel. Buiten de winterperiodes werden de serres voor andere teelten gebruikt, zoals komkommer, spinazie, radijzen, … tot zelfs druiven.

De twee historische serres in het Tivolipark werden in de jaren 1920 gebouwd. Ze werden intensief gebruikt tot in 1978, waarna ze lange tijd leeg stonden.

 

Een nieuw leven

Gezien hun historische waarde zijn de serres beschermd en was het altijd de bedoeling ze een nieuw leven gegeven, zij het met een andere functie.

Nu zijn de geraamtes van de serres helemaal in de oorspronkelijke staat hersteld. Het bestaande houten geraamte was niet meer te redden en werd daarom volledig vernieuwd en op exact dezelfde manier teruggeplaatst. Voor het bouwen van de constructie werd Afzelia gebruikt, een duurzame houtsoort met FSC label. Ook de betonnen sokkels waarop de constructie rust, werden hersteld.

De serres kregen niet alleen een nieuw ‘skelet’, maar ook een nieuwe functie. Onder de constructie werden 2 petanqueveldjes aangelegd, die op korte termijn al goed gebruikt werden: enkele bezoekers van eetcafé t’ASS en van de hondenweide hebben elk een petanqueclubje opgericht.

De veldjes kunnen bovendien nog voor een heleboel andere volkspelen gebruikt worden, zoals kegelspel, trou-madame, stopschieten, uilebolling, vloerbol, platte bol, pierbol en Viking kubb. Het spelmateriaal dat je daarvoor nodig hebt, is op te halen aan eetcafé t’ASS of op de kinderboerderij.

“Met renovatie van de serres tot petanquebanen houden we niet alleen de monumentale waarde van de serres in stand, maar het park krijgt er extra activiteiten bij. De petanqueliefhebbers uit de buurt kunnen er nu terecht en iedereen die dat wil kan er kennismaken met een reeks aan typische volkspelen. Ik ben blij dat het Tivolipark er weer wat mooier en diverser is door geworden”, aldus Marina De Bie, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

W www.mechelen.be/domein-tivoli

 

Weten welke vernieuwingen en verbeteringen nog allemaal in Tivoli gerealiseerd werden?

Lees hier hoe Kadodder het park op sleeptouw naam en het park uitgroeide tot een toplocatie voor jong en oud!