05 mrt 2012

Nieuwe hybride dienstwagens voor de stadsdiensten

De nieuwe dienstwagens zijn geleverd. Het gaat om van het type Toyota Prius. Tot 48 km/u kunnen die wagens volledig elektrisch rijden. "Dat betekent dat de dienstwagens in de binnenstad, in woonwijken en dorpskernen niets uitstoten en het motorlawaai zeer beperkt wordt. Door het start/stop systeem slaat de benzinemotor automatisch af wanneer de auto stopt voor een rood licht of om voetgangers of fietsers door te laten," aldus schepen van Leefmilieu Marina De Bie. De wagens worden onder andere ingezet bij werkbezoeken en om de interne postbediening te verzekeren. 

2 hybride voertuigen

De hybride aandrijving zorgt voor een zeer beperkt brandstofverbruik. Deze vierde generatie hybride is bovendien uitgerust met zuinige LED-verlichting en recupereert energie bij het remmen. Bij hybride wagens wordt de elektrische aandrijving bijgestaan door een benzinemotor. De CO2 uitstoot is dus niet volledig afwezig. "Het contract voor het leasen van deze wagens werd vorig jaar afgesloten. Toen waren er weinig elektrische wagens beschikbaar. In 2012 hebben een aantal grote merken interessante elektrische modellen gelanceerd. Bij nieuwe aankopen gaan we die zeker in overweging nemen. Een aantal logistieke voertuigen van de stad rijden trouwens al op 100% groene stroom."
 
Er werd ook gekeken naar de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de productie van de wagen. Doordat er bioplastic en gerecycleerde materialen gebruikt worden bij dit type wagen ligt die gevoelig lager dan bij andere voertuigen van eenzelfde grootte.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.