24 nov 2016

Ontwerp park Kalverenstraat klaar voor uitvoering

Na terugkoppeling met de buurt zijn de plannen voor het nieuwe parkje tussen de Grote Nieuwedijkstraat en de Kalverenstraat nu helemaal klaar. Op de effectieve aanleg is het nog even wachten tot de Sint-Pietersschool klaar is met hun bouwwerken in het gebied. Het Mechelse parkenplan is in volle uitvoering. Drie parken (Sinte Mettetuin, Rik Wouterstuin en Caputsteenpark) zijn ongeveer een jaar open, de aanleg van het park aan de Oude Liersebaan is volop bezig (opening gepland tegen zomer 2017) en nu zijn ook de plannen voor het park aan de Kalverenstraat volledig klaar.  

Ontwerp

Het park aan de Kalverenstraat is met een grootte van 4500 m² nog niet half zo groot als het Caputsteenpark, maar de principes die ontwerpbureau Omgeving hanteerde zijn wel gelijkaardig. Schepen Marina De Bie (Natuur- en Groenontwikkeling) legt uit: "Geen klassieke speeltoestellen, wel een avontuurlijk palenwoud om te klauteren en te klimmen. De hoofdas van het park is een doorsteek voor fietsers en voetgangers, langs de rand van het park loopt een wandelpad met een groot zitelement met een goed zicht op de speelzone."
Zoals dat bij alle binnengebieden het geval is, krijgen ook hier de omwonenden de kans om een achteringang voor hun tuin te verkrijgen. De parochiezaal Sint-Pieter en Paulus krijgt een nooduitgang die uitgeeft op het park. Gelijkaardig aan de andere parken wordt dit park ook dagelijks geopend en gesloten en is er ook voor de veiligheid o.a. met camerabewaking.

 

Parkeren

Zoals eerder bekend was, wordt er ook een buurtparking gecreëerd in het binnengebied. Deze parking zal plaats bieden aan 45 auto's. Daarnaast worden er ook 14 fietsenstallingen voorzien, 9 aan de ingang Grote Nieuwedijkstraat en 5 aan de  Kalverenstraat. Er was alvast heel wat enthousiasme bij de aanwezige bewoners op de buurtvergadering van 15 november. Op hun vraag wordt wel nog bekeken of er een overdekte fietsenstalling kan komen.

 

Timing

Het duurt wel nog even voor de Mechelaar van het nieuwe park zal kunnen genieten. "Het gebied is nu nog voor een groot stuk een werfzone voor de school, het heeft dus weinig zin om nu al met de aanleg te starten. Het einde van de ruwbouwfase wordt verwacht tegen het eind van de zomer van volgend jaar, daarna kan met de aanleg van het park gestart worden. De opening van het park is gepland net voor de zomer van 2018", aldus nog de schepen.