11 okt 2013

Proef de donkerste nacht van het jaar - Mechelen dimt de lichten

Mechelen is een duurzame gemeente en zet volop in op energiebesparing. Daarom neemt de stad ook dit jaar deel aan de 18de editie van de Nacht van de Duisternis. Deze zaterdag 12 oktober worden in Mechelen de lichten van een aantal openbare gebouwen en monumenten gedimd.  Tijdens de donkerste nacht van het jaar, dit jaar op 12 oktober, doven zoveel mogelijk steden en gemeenten hun openbare verlichting om hun energieverbruik in te perken. Met deze jaarlijkse campagne zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Samen roepen ze steden en gemeenten op om zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op één avond, zonder dat de veiligheid eronder lijdt. Stadsgebouwen beperkt verlicht

Ook Mechelen draagt haar steentje bij. De verlichting op de Grote Markt van het stadshuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis en het Postgebouw zal om 18u beperkt gedoofd worden, tot 8u 's ochtends. Ook de klemtoonverlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt men tijdelijk over op functionele verlichting. 

Energiebewust Mechelen

Met haar deelname wil de stad Mechelen haar bewoners sensibiliseren en aanzetten tot rationeel energiegebruik. Deze actie kadert in het ambitieuze energie- en klimaatbeleid van de stad Mechelen. De Dijlestad wil als eerste stad in Vlaanderen haar impact op het klimaat neutraliseren. 

Schepen van Duurzaamheid en Energie Marina De Bie wil slimmer en zuiniger verlichten: "Er wordt vaak te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Ook het bioritme van planten en dieren lijdt onder lichtvervuiling. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. De stedelijke LED-verlichting is alvast voorzien op slimme toepassingen zoals het automatisch dimmen wanneer er geen beweging waargenomen wordt. Hopelijk kunnen we hier snel werk van maken." 

Meet zelf de lichtvervuiling 

Er zijn sinds kort twee apps beschikbaar waarmee het mogelijk wordt zelf de lichtvervuiling te meten met behulp van een smartphone of tablet. "We roepen dit jaar alle Mechelaars op om mee te doen." Meer informatie is te vinden op de website van de Vlaams Vereniging voor Sterrenkunde (http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-lichthinder/lichtvervuiling-meten-met-telefoon-het-kan).  

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.