06 jun 2013

Start de toekomst. Rij op aardgas!

Transport vormt momenteel één van de grootste vervuilers op gebied van luchtkwaliteit. Er moeten belangrijke inspanningen geleverd worden waarbij de vergroening van ons wagenpark van essentieel belang is. Dit kan onder de vorm van elektrische of hybride voertuigen, maar ook kunnen een cruciale rol spelen. Hoewel aardgas als brandstof misschien iets minder bekend is, biedt het een hele reeks voordelen: het is milieuvriendelijk zonder verlies aan comfort of reikwijdte, de technologie is matuur en bovendien is het ook goedkoper aan de pomp.aardgasvoertuigen (CNG of Compressed Natural Gas)

Aardgasvoertuigen vormen een proper alternatief voor voertuigen op diesel of benzine. Aardgaswagens stoten 95% minder fijn stof uit en tot 50% minder NOx, waardoor CNG voertuigen tot de meest milieuvriendelijke op de markt behoren. Bovendien is er een reductie in CO2 van 12% ten opzichte van diesel en 27% ten opzichte van benzine. Dankzij de schone verbranding gaat een aardgasmotor langer mee dan een diesel- of benzinemotor en is hij ook stiller, wat de geluidsoverlast vermindert. Schepen van Duurzaamheid en Mobiliteit Marina De Bie: "Voertuigen op aardgas kunnen een belangrijke rol spelen in onze overstap naar duurzame brandstoffen. De voordelen zijn duidelijk: een lagere CO2 uitstoot, een fors lagere fijn stof productie en stillere motoren. Niet alleen ecologisch interessant: geluidshinder en fijn stof hebben een negatieve impact op de gezondheid van buurtbewoners dus ook het algemeen welzijn vaart wel bij een transitie naar duurzamere energiebronnen."

Rijden met CNG wagens biedt ook economische voordelen; zo kost één kilogram CNG aan de pomp 20 % minder dan een liter diesel en kan ongeveer dezelfde afstand afgelegd worden (gemiddeld500 km met een volle tank). Naast de aardgastank bevindt zich in de meeste CNG voertuigen nog een reserve tank benzine waar het voertuig indien nodig automatisch naar kan omschakelen en die de reikwijdte in uitzonderlijke gevallen kan vergroten.

De stad Mechelen ziet een belangrijke rol weggelegd voor aardgasvoertuigen in de transitie naar duurzame energiebronnen en ondersteunt een gezamenlijk initiatief van Electrabel, Voka Mechelen en hun partners Volkswagen, Fiat, Brandstoffen Maes, Greenpoint Supplies en Transport Verbessem om het gebruik van aardgasvoertuigen te stimuleren in de regio Mechelen. Op 11 juni organiseren zij een informatiesessie voor bedrijven over het gebruik en de mogelijkheden van aardgasvoertuigen.

De Mechelse regio is immers uitstekend uitgerust op het vlak van publieke aardgastankinfrastructuur. Zo bestaat er een vulpunt van Electrabel aan de Elektrictiteitsstraat. Maar ook bij Brandstoffen Maes aan de afrit van Rumst evenals bij GreenPoint Supplies aan de veiling van Sint-Katelijne Waver kan er reeds aardgas getankt worden. Alle drie de stations zijn openbaar en 24/24 en 7/7 publiek toegankelijk en je kan er tanken via alle gebruikelijke kaarten. "In landen als Duitsland en Italië rijden inmiddels tienduizenden wagens op aardgas rond. België hinkt fors achterop in vergelijking met de rest van Europa. Met drie CNG stations in de Mechelse regio kunnen we binnen Vlaanderen een voorsprong nemen," aldus schepen De Bie.

Samen met de tankinfrastructuur ontwikkelt eveneens het wagenaanbod sterk. Volkswagen en Fiat hebben reeds een uitgebreid gamma aan CNG voertuigen en zullen zelfs nog enkele voertuigen toevoegen aan dat gamma. Ook het merk IVECO beschikt over bestelwagens en zelfs trucks op aardgas. Alle voertuigen zijn beschikbaar bij lokale dealers.

Samengevat zijn er dus voldoende mogelijkheden in de Mechelse regio om effectief over te schakelen op aardgas als milieuvriendelijke brandstof.

 

Praktisch informatie infosessie voor bedrijven:

Lokatie: N-Allo Mechelen ? Elektrictiteitsstraat 68, 2800 Mechelen

Inschrijven kan via deze link.

Programma (dinsdag 11 juni 2013):

  • 18:30 Verwelkoming met broodje en drankje
  • 19:00 Welkomstwoord door VOKA Mechelen
  • 19:10 Start de toekomst. Rij op aardgas! door Maarten Van Aerde, Electrabel
  • 19:40 VW fuel strategy door Hugo Seghers, VOLKSWAGEN D'Ieteren
  • 19:50 Fiat Natural Power door Brigitte Goossens, Bart Debusschere, FIAT
  • 20:00 Getuigenis Vervoer Verbessem door Bert Verbessem
  • 20:10 Testritten en receptie
  • 21:30 Einde

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.